Rendszer és világ - Q&A.   Posted by GM.Group: 0
GM
 GM, 223 posts
 Damoqles
Tue 16 Sep 2014
at 08:39
Re: Rendszer és világ - Q&A
ÁHHÁÁ!

114. oldal. Opcionális szabály, de engedélyezem. Az ilyen módosítás próbaköteles.
Declain Cadard
 player, 76 posts
 M:10/10, S:10/10, I:18/18
 Eff:1 InEd:1 RecR:4
Tue 16 Sep 2014
at 08:51
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Gondtalan Colmocore Ziview (msg # 50):

Bocsánat, igen, én a Hover ezotériát néztem, nem a fókuszból adódó képességet.
Gondtalan Colmocore Ziview
 player, 156 posts
 M:9/9, S:11/11, I:15/16
 Eff:1, IEd: 1, RecR: 4
Tue 16 Sep 2014
at 09:36
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 51):

A modifying abilitiesre gondolsz?

Ironikus, hogy pont a Hoverrel magyarázza :)
Gondtalan Colmocore Ziview
 player, 157 posts
 M:9/9, S:11/11, I:15/16
 Eff:1, IEd: 1, RecR: 4
Tue 16 Sep 2014
at 09:36
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Gondtalan Colmocore Ziview (msg # 53):

De amúgy ez bazira tetszik. Így nincsen annyira megkötve a kezünk, szabadabban kreatívkodhatunk.
GM
 GM, 224 posts
 Damoqles
Tue 16 Sep 2014
at 09:55
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Gondtalan Colmocore Ziview (msg # 54):

Jah, amikor a kettővel előtti hsz.-t elküldtem, eszembe jutott és nem hagyott nyugodni, hogy mintha mégis olvastam volna
erről valamit >> commence frantic page turning!
Jadefenyu Jws Webbi
 player, 127 posts
 M:10/10,S:16/16,I:12/12,
 Eff:1,SEdge:1,Rec:4/1D6+1
Tue 16 Sep 2014
at 12:14
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 41):

Nem freeformként kezeltem, csak a pongyola megfogalmazás miatt nem értettem mire tudom használni...nem értettem addig amíg a korábbi hsz-edben el nem mondtad rendesen.

Majd szerzek valami ezoterie-t és jó lesz.
GM
 GM, 227 posts
 Damoqles
Tue 16 Sep 2014
at 13:42
Re: Rendszer és világ - Q&A
Colmocore, 20-ast gurítottál Speed defence-re, van egy Major Effected! 88.o.



Vagy pl. azonnal tehetsz egy extra támadást.
Gondtalan Colmocore Ziview
 player, 158 posts
 M:9/9, S:11/11, I:15/16
 Eff:1, IEd: 1, RecR: 4
Tue 16 Sep 2014
at 13:48
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 57):

Tehát jól értem, hogy a kitérés akció miatt támadás-hatást tudok gyakorolni egy ellenfélre (gondolom nyilván arra amelyiket meglőttem)?
GM
 GM, 228 posts
 Damoqles
Tue 16 Sep 2014
at 13:55
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Gondtalan Colmocore Ziview (msg # 58):

Mivel nem támadás volt, nem feltétlenül JK-i cselekedet következményeként írnám le a hatást, hanem mondjuk az ellenfél elszámolja magát és lefejel egy tereptárgyat, szembe szarja egy madár és ez megzavarja stb. :)
Declain Cadard
 player, 79 posts
 M:10/10, S:10/10, I:18/18
 Eff:1 InEd:1 RecR:4
Tue 16 Sep 2014
at 14:10
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 59):

Négy lába van a kirizhiknek, mégis megbotlik! És természetesen felnyársalja a saját fullánkja. Mert úgy ironikus.
Jadefenyu Jws Webbi
 player, 204 posts
 M:10/10,S:14/16,I:12/12,
 Eff:1/1,SEdge:1,Rec:4
Tue 30 Sep 2014
at 13:31
Re: Rendszer és világ - Q&A
Ha a Might értékem 0-ra csökken a páncél miatt, akkor:

1.: Annyira kimerülök, hogy le kell vennem?

2.: Ha Might sérülést szenvedek, mivel az már 0, a másik két statom csökken? Melyek? Speed [az fizikaibb, mint az Intellect]?

3.: A páncélviselés miatti fáradtságot is ugyanúgy Recovery dobással semlegesítem?
GM
 GM, 346 posts
 Damoqles
Tue 30 Sep 2014
at 13:43
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Jadefenyu Jws Webbi (msg # 61):

1. Nem kell, viszont ajánlatos nem csak hogy levenni, de nem hagyni odáig fajulni a dolgokat. Picikét kontraproduktív az efféle páncélhasználat. :)

2. Might-Speed-Intellect a sorrend általában. Ha kettő 0-ra csökken, kétszer lejjebb mozogsz a sérülési skálán; ha az utolsó is elfogy, beáll a halál.

Pont a Damage Track képét nem tölti be nekem a Szabályos topicban. Még a tárhelyen se. Felraktam máshová (bár ott van a könyvben meg a cheat sheeten is):



3. Igen.
GM
 GM, 347 posts
 Damoqles
Tue 30 Sep 2014
at 14:01
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Jadefenyu Jws Webbi (msg # 61):

Az Effort nem 1/1, csak 1. Nem fogy el.
Miért írtad most át?
Jadefenyu Jws Webbi
 player, 206 posts
 M:10/10,S:14/16,I:12/12,
 Eff:1/1,SEdge:1,Rec:4
Tue 30 Sep 2014
at 17:22
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 62):

Nem akarom 10 órán át hordani, veszélyesnek tűnik.
Kérlek jelezd, ha már 3 pontnyi Mightot leszívott, mert akkor leveszem. Mivel Te méred az időt.
Megeshet, hogy valami miatt sokáig kell hordani a vértet, de akkor majd felveszem a könnyű vért használatot.

Igazából ennyi.

Az Effortot azért írtam át, mert az alacson stat pool miatt ezzel jeleztem magamnak, hogy ne nagyon használjam max egyszer. Ha növekszik a statpool, majd nem lesz jelentősége.
GM
 GM, 351 posts
 Damoqles
Tue 30 Sep 2014
at 17:27
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Jadefenyu Jws Webbi (msg # 64):

Óránként fogom jelezni.

Az Effortos érvelésedet nem értem. A "Eff:1" ugyanazt jelenti. Többet ha akarnál, se tudnál most használni.
Jadefenyu Jws Webbi
 player, 207 posts
 M:10/10,S:14/16,I:12/12,
 Eff:1/1,SEdge:1,Rec:4
Tue 30 Sep 2014
at 17:35
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 65):

De ha néhány nap különbséggel írok, akkor így jelzem magamnak, hogy használtam.
Illetőleg úgy értelmeztem, hogy effortot bármikor lehet használni, csak Edge nélkül elég drága.
GM
 GM, 352 posts
 Damoqles
Tue 30 Sep 2014
at 17:57
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Jadefenyu Jws Webbi (msg # 66):

De a statjaidon mindig látod, hogy aktuálisan hogyan állnak. Ha pedig alacsonyak, akkor nem használsz belőlük Effortra. Ezért nem értem, miért kell még egy extra módon figyelmeztetni magadat arra, hogy ne csökkentsd tovább a megcsappant stattartalékaidat. Ha látod, hogy meg vannak csappanva, az nem elég figyelmeztetés?

Engem mondjuk nem zavar, hogy így ott van, csak mondom, nekem tök felesleges sallangnak tűnik.

This message was last edited by the GM at 17:57, Tue 30 Sept 2014.

Jadefenyu Jws Webbi
 player, 208 posts
 M:10/10,S:14/16,I:12/12,
 Eff:1/1,SEdge:1,Rec:4
Tue 30 Sep 2014
at 18:19
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 67):

Lehet segítene ha neki tudnék ülni a szabályrendszernek, de eddig sajnos nem volt rá lehetőségem, hogy nyugodtan, odafigyelve, a kérdéses részeket adott esetben újraolvasva tisztázzam magamban a szabályokat.

Ezért másnak felesleges sallang, nekem segítség. Meg elkerülök egy újabb GM-i figyelmeztetést. :D
GM
 GM, 354 posts
 Damoqles
Tue 30 Sep 2014
at 18:31
Re: Rendszer és világ - Q&A
Jadefenyu Jws Webbi:
Lehet segítene ha neki tudnék ülni a szabályrendszernek, de eddig sajnos nem volt rá lehetőségem, hogy nyugodtan, odafigyelve, a kérdéses részeket adott esetben újraolvasva tisztázzam magamban a szabályokat.

Ne az egész könyvnek, az elriasztó mennyiség. Hanem:

link to a message in this game:
Az alapkönyvből a következő részeket lenne jó elolvasnotok:
  • Welcome to the Ninth World (12-14. oldal)
  • How to play Numenera (15-18. oldal)
  • a karakteralkotást (20-76. oldal) minimum lapozzátok át, hogy képbe kerüljetek a lehetőségekkel, de a szomszéd topicban erről még bővebben (illetve zanzásítva) írok
  • a Rules of the Game (84-112. oldal) és az utána következő Optional Rules (113-128. oldal) fejezeteket nem muszáj végigolvasni (főleg az utóbbit nem), csak ha kérdésetek merülne fel egy szabállyal kapcsolatban
  • An example of play (350-353. oldal)
  • Living in the Ninth World (130-135. oldal)
  • a világleírás többi része nyugodtan hanyagolható (lásd még a szomszéd topicot), ahogy természetesen a mesélői fejezetek is

Egyet kiemeltem, ami hasznosabb lehet a játék megértésében, mint hinné az ember.
Jadefenyu Jws Webbi
 player, 209 posts
 M:10/10,S:14/16,I:12/12,
 Eff:1/1,SEdge:1,Rec:4
Tue 30 Sep 2014
at 18:38
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 69):

Na, pont erre gondoltam. A GM-i rész amúgy is elvileg titkos nekünk, de igen, az idézett oldalak elolvasására nem volt még időm. Majd lesz valamikor, talán nem sokára.

Most már mondhatom, hogy a baba nem akadályoz a játékban, napi egy reagra lesz időm, de néha meglepően sok idő elmegy úgy, hogy már nem jut másra. Mondjuk figyelmes olvasásra.
Declain Cadard
 player, 118 posts
 M:10/10, S:10/10, I:18/18
 Eff:1 InEd:1 RecR:4
Wed 1 Oct 2014
at 06:32
Re: Rendszer és világ - Q&A
Effort leegyszerűsítve a következőt jelenti:

Minden cselekedetnél használhatsz Effortot, de maximum annyit, ami az aktuális Effort szinted (jelen esetben 1). Minden szintnyi felhasznált Effort eggyel csökkenti a nehézséget, ami azt jelenti, hogy dobásnál a célszám 3-mal csökken.

Az Effort költsége szintenként úgy változik, hogy az első Effort 3 statpontba kerül, majd minden további szint +2 statpont, valahogy így:
1 Effort = 3 Statpont (Might/Speed/Intellect)
2 Effort = 5 Statpont
3 Effort = 7 Statpont és így tovább.

Az Edge az Effortra költött statpontokat csökkenti. 1-es Edge mellett a következő történik:
1 Effort = 2 Statpont
2 Effort = 4 Statpont
3 Effort = 6 Statpont és így tovább.

2-es Edge mellett:
1 Effort = 1 Statpont
2 Effort = 3 Statpont
3 Effort = 5 Statpont és így tovább.

3-as Edge mellett már automatikusan minden vonatkozó akció nehézsége eggyel csökken (tehát hárommal csökken a célszám).

Elméletileg minden körben minden cselekedetre mehet az Effort, de érdemes csínján bánni vele, mert 15-ös Might mellett is elég 5 kör, és kifogytál. Ha e mellett még a Speed Defensre is megy az Effort körönként, akkor ideális esetben 4 kör után hulla fáradtan esel össze.

TL;DR: Az Effort azt határozza meg, hogy mennyivel csökkentheted egy cselekedet nehézségét adott körben.

This message was last edited by the player at 06:34, Wed 01 Oct 2014.

Jadefenyu Jws Webbi
 player, 211 posts
 M:10/10,S:14/16,I:12/12,
 Eff:1/1,SEdge:1,Rec:4
Wed 1 Oct 2014
at 10:54
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Declain Cadard (msg # 71):

Ezt tudtam, csak azt hittem, hogy az Effort is csökken a használat után.
Aztán mikor rájöttem, hogy nem, akkor úgy voltam vele, hogy az alacsony statpool miatt nekem nem éri meg egynél többször használni, bár mondjuk Speed poolból két használatot még kihever a karakterem, amíg van Might pool.
Jadefenyu Jws Webbi
 player, 259 posts
 M:10/10,S:14/16,I:9/12,
 Eff:1/1,SEdge:1,Rec:4
Fri 3 Oct 2014
at 14:18
Re: Rendszer és világ - Q&A
Ha 12-es a Poolom, és Effortozás miatt lecsökkentem 6-ra, akkor az az eredeti érték fele. Hogyan kellene ezt kijátszani?
Kába lesz? Fáradt? Zavart? Pilledt? Mert nem hagy nyugodni a dolog és újradobnám az észlelést.
GM
 GM, 453 posts
 Damoqles
Fri 3 Oct 2014
at 15:40
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to Jadefenyu Jws Webbi (msg # 73):

A 0-ra csökkenésnek vannak következményei. Addig a pontig nem kell túllihegni.
Jadefenyu Jws Webbi
 player, 263 posts
 M:10/10,S:14/16,I:6/12,
 Eff:1/1,SEdge:1,Rec:4
Fri 3 Oct 2014
at 15:43
Re: Rendszer és világ - Q&A
In reply to GM (msg # 74):

Oksa.