[OOC] Stilus es vilag megbeszelese.   Posted by GM.Group: 0
GM
 GM, 636 posts
 Fp: 3
Wed 9 Dec 2020
at 13:53
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Ja es ha CoM akkor a hetvegen legkesobb csialok egy easy table karakterlapot ha addig valaki ms nem csinal egyet. Azt sokkal egyszeruibb hasznalni mint a tobi opciot
Cursedmortal
 player, 3 posts
Wed 9 Dec 2020
at 18:21
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Szerintem keverni nem jó, mert úgy nem konzisztens, nehezebb kiigazodni.

De amúgy benne lennék a keverésben is, meg akár valami teljesen másban is, vagy szabad formában, csak nekem nagy előny, ha le van írva valami referencia, nem kell mindig megkérdezni, hanem rá tudok jönni magamtól, stb. A CoM-osabb alapnak konkrétan annyi az előnye, hogy nem kell a GM-nek leülni egy fél szabálykönyvet, meg egy teljes lore-t összerakni, de van kézikönyv a világhoz mégis.

Amúgy tényleg nem ragaszkodom a CoM-hoz, de egyáltalán, csak az a praktikus, hogyha nem akarsz heteket beleverni, hogy aztán ez a kaland is felszáradjon bármilyen okból.
Max, ha lenyomtunk egy full vanilla demót, akkor utána együtt azt mondjuk, hogy csináljunk már valami customabb világot, mert ez meg az meg amaz mégsem tetszett, de x-y meg kéne bele.

Karakterlapot nem ígérem perpill, szoktam az ilyet vállalni, csak most melóból is elég kiszámíthatatlan módon basztatnak, pl még most is.
GM
 GM, 637 posts
 Fp: 3
Wed 9 Dec 2020
at 20:22
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Ok, ezeket is merlegeljuk majd en hajlok a "tiszta" CoMre is akar... Megeri kiprobalni akar azt is.

Fontos kerdes. Technologia szinten hol legyunk? Abszolut jelen wifi, internet, smart phone, minden... Es a "mist" akarmi is az majd kezeli a millio videot meg instant megosztast meg minden hasonlot... Vagy minimalian korabban, mondjuk ezredfordulo vagy 980-as evek kornyeke, azazhogy vagy nincsen meg mobil meg hasonlok vagy nagyon alap csak... Vagy akar ilyan noir detektiv filmek hangulatas 1900-as evek eleji mint a Philip Marlow tortenetek...
Nem tudom az alap Cityben irnak e technikai szintrol valaha is, bar az egyik karakter hacker... Es vannak biotechnologiai balesetben szuletett Riftek mint az elo halott orvgyilkos
Cursedmortal
 player, 4 posts
Thu 10 Dec 2020
at 11:20
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Na az jó kérdés. Szeretem a noir-t, is, meg az ilyen Yakuza0-s világot is, szerintem mind a kettő izgalmasabb, mint a jelenlegi kor, viszont el szoktam felejteni, hogy akkor most mi elérhető, meg mi nem.
Az instant kommunikációhoz 100% ragaszkodok, mert az még DnD-ben mindig első prioritás, csak azért, mert nagyon sok narratív időt megspórol, ha nem kell mindig leírni, hogy odaszaladok a másikhoz, elmondom neki, hogy mizu, aztán megyek tovább. Le lehet tudni az ilyen fontos sztori megosztást egy SMS-sel. Viszont ilyet szívbaj nélkül kivennék karakter upgradeből valahogy.
A modern kort legalább könnyű számon tartani, mindig tudsz képet meg videót lőni, meg küldeni, nem kell sokat körülírni posztban, nem kell mindig payphone-hoz szaladni, csak megmondod, hogy telóval lőttél egy képet, megmutatod az NPC-nek, vagy PC-nek, és akkor egy sorral le van tudva, hogy most már ő is tudja, hogy milyen fontos sztori esemény történt, és nem kell úgy tenni, mintha ő nem tudná elolvasni a posztot, vagy ilyesmi.
A mist így is elég misztikus, hogy mindent tud kezelni, amit saját szemmel látsz, azt is, úgyhogy a videók, képek szerintem nem nagy túlzás, hogy szintén ilyen hatással vannak rád. Szerintem egyébként, aki átlát a misten, az láthatja a képen azokat a dolgokat, amik természetfelettiek, mindenki más meg elnéz mellette. Vagy olyan, mint a yeti, meg a loch-ness-i szörny, hogy valamiért minden kép totál homályos, és semmit nem tudsz kivenni belőle.
GM
 GM, 638 posts
 Fp: 3
Thu 10 Dec 2020
at 14:40
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
In reply to Cursedmortal (msg # 36):

A Yakuza0-t sem ismerem :-D Azt hiszem legalabb egy minimum keresest lovok ezekre...

Jo akkor legyen valami modernebb kor, hogy ez smartphoneos abszolut jelen vagy kicsit korabbi nekem mindegy, mardahat az abszolut jelen es aztan majd eldontjuk hogy a mist akkor (ami ezek szerint maradna valami homalyos misztikus dolog) hogyan intezi el... A tuti homalyos lesz is siman belefer akar ugy is hogy csak az alvoknak meg ugy is hogy mindenkinek mert az erok megzavarjak a modern rendszerek keprogzito funkcioit. Ami nektek jobban tetszik

Egyebkent milyen urban Fantasy filmeke, regenyeket, sorozatokat ismertek? Szinten noirbol miket ismertek? Nem mondom magamat valami oriasi noir szakertonek, olvastam par Marlowet de regen es kisse tul durvanak is talaltam :-D De majd igyekszem aterezni az erzest azert meg segit hogy miket lattatok mar abban is mibol ne ollozzak otletet ha ugy adodik meg abban is hogy mibol nezzem a hangulati elemeket ami segit nektek beleelni magatokat a dolgokba
GM
 GM, 639 posts
 Fp: 3
Thu 10 Dec 2020
at 20:58
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Bevallom meg nem olvastam el a Mist hatteret a meseloi reszbol de kozben jott egy sajat otletem ra... Ugyhogy majd osszekombozzuk a kettot. Jo nyilvan a sajat otlet, szoval teljesen egyedi otletet nehez mondani mert a tapasztalataimbol szedem. Ez az otlet pl 3 kulonbozo mu egy egy fontos hangulati elemenek keveredesebol jott. Illetve random elemek is kezdenek beugrani, egy NPC egy kedvenc zenei szam cimebol, keverve egy masik zenemu szovegreszletevel... Szoval kezd benepesulni a varos kovetve azokat az eleddig homalyos pontokat amiket osszeszedtunk, de kivancsi lennek majd a masik jatekos gondolataira is meg...
Tiffany Green
 Emissary of Artemis, 167 posts
 Fp: 3, Stress: 0/6
 Favor: 1/5
Fri 11 Dec 2020
at 18:56
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Magam részéről mindenevő vagyok a történelmi korok tekintetében, a mai világ dolgaival vagyunk nyilván a legegyszerűbben meg, hiszen a jelenben élünk, ismerjük a mostani technológiai dolgokat, amik ahogy fentebb is elhangzottak abból a szempontból is kényelmesek, hogy történetvezetésre jól használhatók. Ebben az esetben én azt mondanám, hogy maradjunk az eredeti DFA kaland Baltimore helyszínénél, egyrészt, mert ahhoz már van némi anyagunk, meg egy jó térképünk, illetve továbbra is, az egyik legveszélyesebb város Amerikában, úgyhogy ideális a mindenféle dolgokhoz.
A többi korszak sincs ellenemre, jól elvagyok a legtöbbel, de kifejezetten szeretem a dieselpunkot, és ott igazából mindegy, hogy a II. VH előtt/alatt/után játszódik a történet - mesénk esetében talán az első és az utolsó lehet igazán érdekes, előbbinél az, hogy a karakterek miképp tudnak közrejátszani az elkerülhetetlen világégéshez (akár megakadályozni próbálják, akár elősegíteni), utóbbinál pedig egy Berlinben játszódót nagyon el tudnék képzelni, ugyanis a vasfüggöny környéki események amúgy is érdekesek már csak az emberi világot szem előtt tartva, ha pedig még hozzájön a Mist, ez esetben valószínűleg kicsit sötétebb, noirosabb irányba terelt jellege, akkor kapunk egy igazán érdekes settinget. Persze, ez sok plusz olvasnivalóval jár azoknak akik nem igazán mozognak otthonosan abban a korban.
Nekem nincs amúgy ellenvetésem, ha ragaszkodunk a modern korhoz, csak gondoltam leírom, ha már ezekről a dolgokról van szó :)

Karakter szempontjából valószínűleg így a negyedik reinkarnálódásra el fogom engedni Tiffanyt, túl sokszor futottunk már bele a pályafutása alatt olyan szituációkba, hogy kénytelenek voltunk megszakítani a történést, úgyhogy valami mással fogok előállni. Vannak már elképzelések, majd amikor letisztáztuk a kort akkor elő fogom hozni őket.
GM
 GM, 640 posts
 Fp: 3
Fri 11 Dec 2020
at 23:19
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
HAt toletek fugg minden de amennyire birok olvasni a sorok kozott a jelen kort preferaljatok leginkabb. Nekem ezzel nincsen bajom. Annyit hozzatennek, hogy nem kovetem a legujabb trendeket ugyhogy lehet valamelyest regimodi lesz a vilag, de tobbe kevesbe a jelenkor szintjen.

Helyszin. Ugye eddig ami otlet volt hogy maradjon Baltimore, hogy legyen a kisse homalyos "City of Mist" ami a konyvben van... Vagy egy London szeru. Ha nincsen direkt otletetek akkor en ezeket kisse osszevonnam:
- Baltimore, mert sok olyan hangulati elemmel operal ami jol fog jonni
- A terkepet jobban mellozom. Nem teljesen, de nem lesz mostmar kifejezetten gyakori hogy pontos cimet kaptok. Jobban el lesz nagyolva a dolog ilyen teren. A negyedeket igyekszem tobbe kevesbe a valosagbol venni, de neha kicsit atszinezni, illetve ti is megtehetitek ezt. A negyedeken belul nyugodtan lehetnek helyek amiket ti hozzaadtok, meg olyanok is lesznek amiket en adok. Ezeket nem kell konkret poziciohoz kotni, csak nagyjabol hol van. A valos helyek segithetnek a negyedeket egyedibbe tenni de nem kotelezo
- Ahol nincsen tudasunk es szinezo elem kell ott valoszinuleg Londoni hatasok is atjarjak majd kisse, mert azt jobban ismerem mint Baltimoret

Ez igy mehet nektek?
Szepen lassan majd en is dobalok be helyeket es arcokat hozza meg ti is megtehetitek, sot mivel ha lehet ne a kaland kezdeten szalljatok le az oceanjarorol... Szoval legyen is valami lenyomatotok meg ha kidolgozatlan is.

Tiffet valahol sajnalom, elegge tulelo volt rendszervaltasok teren, de megertem. HOzd amit gondolsz.

Es akkor egy fontos adalek termeszetfeletti vs rift ugyben. Amennyire ertem nem akartok gyakori termeszetfelettit (szoljatok ha tevedek) de ennek ellenere lesz. Nem gyakori, de lesz hiszen amikor atbillen valaki akkor is maga a mitosz kel eletre benne. Nem olvastam meg el a magyarazataikat ra, de valami valahonnan jon... Es mellesleg ha egy farkasember mitosz riftje vagy az a vegen egy farkasember aki neha ember neha meg farkasember... Ergo kb ugyanaz mint a termeszetfeletti max nem elnek farkasember klanok a kornyeken meg hasonlok.
De a pelda karakterek kozul is par elegge termeszetfeletti erzetu ugyhogy minimalis mozgasterrel biztosan elek ilyen teren es a hatterben meghuzodo titkok ki tudja miket tartogatnak meg.
Cursedmortal
 player, 5 posts
Sat 12 Dec 2020
at 01:07
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Az utolsó bekezdésre válaszolnék csak, a többi nekem teljesen jó. A modern kort csak praktikus okból preferálom, mert könnyebb követni, amúgy hangulatban még lehet, hogy nem is az első választás, de szerintem maradjon, ha Gold nem választ mást.

Az utolsóhoz: a karakter koncepcióm miatt, nekem pont az a jó, ha sok természetfeletti van, de amennyire tudom, mindketten elég minimálra vettük a saját karaktereink természetfelettiségét.
Hogyha megkapom a normál emberektől lopást - amit tudom, hogy eleve nem is elleneztél, akkor minden oké ezzel.
Viszont eszembe jutott még egy koncepció: Az én karakterem ugye erőtolvaj, hogyha Gold arra építene valamit, akkor akár az is lehetne a hátterünk, hogy két paraszt próbál erősebb lenni, azzal, hogy maguknál mítikusabb embereket próbál lecsapolni. Ez az én mythembe pl pont telibe belevág.
Viszont feelingre szerintem az veszélyesebb, grunge-osabb hangulatot ad, hogyha ritka a mítosz, mert akkor az olyan uh-oh pillanat, akkor vége a fölénynek, és fel kell kötni a gatyát. Plusz abban az esetben fejvadásznunk kell a mítoszokat, ha ki akarjuk fosztani őket, az is egy hook a kalandban akkor.

A mítosz rifttel kapcsolatban meg eszembe jutott az, hogy én simán lehet, hogy nem egy embert, hanem egy komplett mítoszt fogok megnevezni nemezisnek, aminek az égegyadta világon minden inkarnációja megmagyarázhatatlanul utál. Némelyik azt sem tudja, hogy miért, csak zsigeri feeling. Ezt még ma nem véglegesíteném, de szerintem izgalmas ötlet.
GM
 GM, 641 posts
 Fp: 3
Sat 12 Dec 2020
at 15:30
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Cursedmortal:
Az utolsóhoz: a karakter koncepcióm miatt, nekem pont az a jó, ha sok természetfeletti van

Hat ezzel futhatunk meg egy kort... En a termeszetfelettin a nem rifteket gondoltam... Meg a nem avatarokat. Ergo nem lesznek vampir feszkek meg elegge kiterjedt varazslotarsasagok meg hasonlok... Azt nem igerem meg hogy sehol soha senki se fog varazsolni, mert miert ne. Csak nem lesz gyakori (a vilagban, mert kalandokban ki tudja)

Cursedmortal:
de amennyire tudom, mindketten elég minimálra vettük a saját karaktereink természetfelettiségét.

Minimalra? :-D Nekem nem ugy tunt ;-) De nem baj, a CoM ugye narrativ erovel dolgozik. Ergo a kaland alakitasara a power tagek valok amikbol mindenkinek ugyanannyi van, ugyanugy 3 jon abbol is ha kemenysepro vagy meg abbol is ha Odin manifesztaciojakent a jovobe latsz. Erre adtak egy ideologiat is hogy miert de lenyegeben jogos... A karaktereknek amugy is olyannak kell lenniuk amivel az osszes jatekos ki bir egyezni akkor meg minek centizgetni?
Egyebkent a jatek szerint az a minimum "termeszetfeletti" (ha mar a kepessegekrol beszelunk) ha Logos 3 Mythos 1... Egyebkent erdemes megerteni a szabalyokat hozza. Van olyan amikor pl valamit nagyon akarsz es komolyan at akarod irni a dolgkoat a kalnadban... Ilyet is lehet. Lehet valami kepesseged banja orokre de mindent is lehet :-) Egyebkent ezt az Urban Shadowban is jol megcsinaltak a korrupcioval... Egyre tobb es tobb hatalomhoz juthatsz amig teljesen el nem emeszti minden uralmadat felette... Voltak mas reszek amik nagyon nem tetszettek benne, de ez meg eppen kifejezetten nagyon

Cursedmortal:
Hogyha megkapom a normál emberektől lopást - amit tudom, hogy eleve nem is elleneztél, akkor minden oké ezzel.

En nem ellenzem. Ugye beszeljuk at hogy mindenki okes legyen vele hogyan mukodik es illesszuk a szabalyok keretebe. Szerintem a Change the Game lenne erre alkalmas mint mar mondtam, de azt sose felejtsuk el, hogy a PbtA olyan rendszer ahol nem az van, hogy uton utfelen dobalozok mert miert na majdcsak sikerul... Itt csak olyankor dobnak az emberek ha valami komoly van es akkor viszont a sikertelenseg komolyan hatraltatni is fogja oket.
Alapbol en egyebkent narrativan adnek "kepesseget" ami ad olyan akciokra lehetoseget amit maskeppen nem tudnak. Ugye ezen kivul a Change the Game adhatna taget hozza ha sikerul vagy a celpontnak negativ taget hogy elment az ereje... Power taget igy nem lehet kapni, es a CtG szabalyai szernt a kepessegek elobb utobb el is mulnanak ugyanigy. Szerintem.

Es igen nekem siman belefer az hogy mondjuk egy villanyszerelotol elszivsz villanyszerelesi tudast vagy egy securitys embertol akar bizonyos epuletrol infokat... Ha Gold is oke vele. Az a lenyeg hogy egyik jatekos se erezze ugy hogy o hatterbe szorul, ameddig mindenki jol erzi magat engem az se zavar ha egy osi panteon ket megelevenedo istensegekent szarnyaltok az egen... Majd valami megfelelo problemakat szedunk hozza maximum.

Cursedmortal:
Viszont eszembe jutott még egy koncepció: Az én karakterem ugye erőtolvaj, hogyha Gold arra építene valamit, akkor akár az is lehetne a hátterünk, hogy két paraszt próbál erősebb lenni, azzal, hogy maguknál mítikusabb embereket próbál lecsapolni. Ez az én mythembe pl pont telibe belevág.

Eppen lehet, nyilvan Goldtol is fugg, de azert vannak meg boven opciok, nem kell elsietni. Nyilvan megfeleloen noir hangulatkent nem a sajat magatok agyontapolasa lesz a hangsulyban hanem rossz, csunya dolgok tortennek mindenfele. Azt atózert megigerem hogy nem fog orokke esni... Olyat is olvastam akinel a CoM jatekokban mindig esik met az eso az nagyon noir.... Ohom.

Cursedmortal:
Viszont feelingre szerintem az veszélyesebb, grunge-osabb hangulatot ad, hogyha ritka a mítosz, mert akkor az olyan uh-oh pillanat, akkor vége a fölénynek, és fel kell kötni a gatyát. Plusz abban az esetben fejvadásznunk kell a mítoszokat, ha ki akarjuk fosztani őket, az is egy hook a kalandban akkor.

Maguk a riftek viszonylagosan ritkak lesznek a varosban es viszonylagosan gyakoriak a kalandokban. Ugy ertem nem fognak nyuzsogni, de azert jo esellyel miden kalandban talalkoztok majd joparral, foleg hogy az atlag alvo a mist miatt kicsit handikepes ellenfel

Cursedmortal:
A mítosz rifttel kapcsolatban meg eszembe jutott az, hogy én simán lehet, hogy nem egy embert, hanem egy komplett mítoszt fogok megnevezni nemezisnek, aminek az égegyadta világon minden inkarnációja megmagyarázhatatlanul utál. Némelyik azt sem tudja, hogy miért, csak zsigeri feeling. Ezt még ma nem véglegesíteném, de szerintem izgalmas ötlet.

Nekem tejesen jo, de mintha nemesist nem lenne kotelezo valasztani a jatek elejen, bar ki tudja... Egyebkent hatteret es igy ezzel hookokat nyugodt szivvel pakoljatok. Ha nem adtok akkro bedobok valami kerdessort nektek rola, hasonlot mint a tobbi PbtA jatekban is van
Azt egyebkent ugy tervezem hogyha barmi a ti hatteretekbol tunne fel akkor a nyito narralast ratok bizom hogy ne az en leirasom vegye el a hangulatot es onna veszem at hogy a vilag minnel inkabb olyan legyen ahogy ti is megalmodjatok
GM
 GM, 643 posts
 Fp: 3
Sat 12 Dec 2020
at 15:43
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Egyebkent vicces de a DFA kalandhoz rt otleteim majdnem teljesen fehasznalhatoak CoMben is... Mondjuk nem igazan epitettem erosen a szokvanyos DFA dolgokra benne ami azert nagy segitseg
Cursedmortal
 player, 6 posts
Sat 12 Dec 2020
at 16:18
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Ja, a minimált úgy gondoltam, hogy 1 mythet és 3 logost hoznék. Az biztos, hogy az az egy power, amit választottam, az elég szép.

A change the game-es dolog, meg az idővel elmúló lopás nekem mechanikailag jó lenne, kb annyi probléma jutott az eszembe, hogyha ideiglenes csak a dolog, akkor az olyan, mintha a karakterem végül úgysem tudna változtatni az erőegyensúlyon.
Úgy látom amúgy, hogy a lvl6 tagek permanensek, azzal lehetne kezelni a végleges lopást, és amúgy is, ha azt túl akarják élni, ahhoz az kell, hogy egy témát lecseréljenek, vagy erőről lemondjanak, tehát szerintem mechanikailag kijön éppen.
Annyira nem bánom, hogy "Stop Holding Back"-elni kell érte, és el kell égetni minden power taget, amit csak a kaland után lehet visszahozni a downtime moveokkal, csak az nem tetszik, hogy az Fade-eli a myth-et, és ha háromszor ezt elkenem, akkor onnantól normál ember maradna a karakter.

Nemezist úgy látom én is, hogy nem kell/lehet választani, hanem az narratív, de nekem ez lenne a pickem, ha szóba jön valaha.
Perpill 3/4 témát már kiválogattam, megvan hozzá nagyjából a háttérsztori is, ami összeköti.

Sikerült érintenem a fontosabb pontokat, megvan az erőlopás, abban a formában, amit akartam, van rendőrségi kontakt, egy pisztoly, tudok egy kicsit lopakodni. Utility-nek betaggeltem egy safe house-ot. Még olyasmit akarok, hogy "The rich will be poor". De még olyan build-béli problémám van, hogy szeretném tovább erősíteni majd némelyik aspektust, ahelyett, hogy több féle dologhoz értenék. Egy autós possessionon vagy skillen is gondolkodtam utilitynek, de az lehet, hogy nem megy majd be úgy, mint szeretném. Szerencsére még az extra power+weakness sincs beszámolva.

Majd még egy Crew theme-et kell valahogy összehozni együtt. Abban csak attól félek, hogy mindketten túl udvariasak leszünk elégetni az egyszerhasználatos tageket, azt valahogy okosan kell.
GM
 GM, 645 posts
 Fp: 3
Sat 12 Dec 2020
at 19:06
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
In reply to Cursedmortal (msg # 44):

Dobd fel ahol tartasz a karakteralkotos reszre es atbeszeljuk...

Veglegesites... Bevallom en nem szeretnem veglegesiteni... A kepessegkapast sem meg a kepessegvesztest sem. Ennek az a fo oka, hogy a power tagek szerzesenek nehez eljarasa van... Ezt nem szeretnem semmifelekeppen felboritani es a szabalyok sem adnak ra lehetoseget csak ongoing story taget lehet szerezni Change the Game-mel ami elobb utobb lejar, ezt megbeszelnenk mikor...
Elvetelnel... Barmilyen statusz amint eleri a 6-ot (vagy nehany ellenfelnel kevesebbet) mindenfelekeppen kiuti ot a jelenetbol... Akarmi is az. Ha annyira megalaznak a balban hogy a szocialis helyzeted a beka segge ala esik akkor kiesel a jelenetbol. Ha harcban -6-ra sebeznek akkor is, de a pelda osszecsapasban pl -4 vagy -5-os memoriavesztessel probaljak az egyik jatekos karaktert kiutni aki mar szinte arra sem emlekszik mit is keres egyaltalan a kornyeken.

A stop holdng back az valami oriasi dologra jo... Amikor az erodet nagyon ki akarod tolni es legalabb ideiglenesen megfoszt teged attol az erodtol vagy ha tenyleg oriasi valozast akarsz akar orokre...Vagy ha oriasi changet es nem dobsz nagyon jol akkor a karaktertol elkoszonunk... Legalabb ideiglenesen es/vagy mint pozitiv jatekos karakter... ;-)

Egyebkent ez a resz az urban shadowsban szerintem jobb, itt oriasi dolgokat csinalhatsz de oriasi aron, ott tudtal kisebbeket gyakrabban...
GM
 GM, 647 posts
 Fp: 3
Sat 12 Dec 2020
at 19:57
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Egyebkent lattatok a Lost Girlt? No se stilusra se hasonlokra nem olyan lesz, bar neha elegge dark, de a lenyeg inkabb az hogy ott is "emberek" elnek az alvok kozott kulonleges kepessegekkel... Akik a sztori szerint tunderek, de lenyegeben valami mitosz megtestesitoi... Tehat "mechanikajaban" valahol ott van hogy senki sem tud roluk, de kepessegeik miatt sokszor hatalomra tesznek szert.

This message was last edited by the GM at 19:57, Sat 12 Dec 2020.

GM
 GM, 648 posts
 Fp: 3
Sat 12 Dec 2020
at 21:30
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Egyebkent etetes kozben atgondoltam picit es ha mar powereket vesz el akkor siman ugy kepzelem mint Vadoc az X-menbol... Elszivja es elmegy, neha megmarad kulonleges korulmenyek kozott, ez vagy lehetne valami kalandot/kampanyt eloremozdito meseloi segitseg vagy eppen egy Adaptability theme amiben a kulonbozo korulmenyek kulonbozo regebben elszivott kepessegek emleket hozna elo. Kicsit mint a Dollhouseban Echo amikor mar magara talal es tud valtogatni a szemelyisegei kozott.

A Mistre meg van egy elkepzelesem milyen lenne... Lattatok a Buffyt? Ha nem akkor nem onnan probalom elmondani, meg akkor az ottani "Mistes" dolgokbol lehet valamit at is veszek O:-)
GM
 GM, 649 posts
 Fp: 3
Sat 12 Dec 2020
at 21:54
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Meg egy dolog. Ugye azt ne felejtsetek el hogy a Mythos/Logos azt is mutatja mennyire eros benned az adott mitosz... Amig csak 1-es addig csak a felszinet karcolgatod, harmasnal mar a "normal" eletedet kezdi tonkretenni, lehet elvesztetted a munkad mert a mitoszod utan nyomoztal vagy a gyerekkori baratodat megsertetted (es most nemesisse valt) mig ha valaha elered a mythos 4-et akkor a mitosz atveszi az iranyitast a valo elet folott... Larry megszunik Larrynek lenni pl a fenti peldaval elve es a mitikus farkas celjaiert kuzd, az iroi palyafutasanak annyi, lekesi a hataridoket, a befektetesei tonkremennek hogy nem torodik veluk, hasonlo... Ez nyilvan jobbara szerepjatekbeli kulonbseg hiszen tovabbra is a e karaktered es nem mellesleg joval erosebbe valik, de nagyon massa is. Amibol ha valaha kilep akkor atbillen abba hogy a mitosz teljesen hatterbe szorul es alvova (?) valik... Nyilvan jatekos karaktereknel erre talalnank megoldast
Cursedmortal
 player, 7 posts
Sat 12 Dec 2020
at 22:26
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Nem az lenne a fő problémám, hogy megkapja-e a karakter az erőt, hanem inkább az, hogy tudja-e az ellenfelet semlegesíteni vele. Mert ugye ha csak ilyen ideiglenes dolog még level6-on is, akkor konkrétan csak hátrányom származik belőle, hogy nem csak pofánlőttem. Mert akkor bizony nem jön utánam, ártalmatlan marad egy életre. Ilyen szempontból valami agymosás is előnyösebb lenne. Csak nem akarom úgy érezni, hogy magamat szúrom tökön, ha azt választom, hogy erőt lopok, ahelyett, hogy valami direktebbet "erősebbet" hoznék, ami halálos.
Mint a legtöbb RPG-ben, itt is az a probléma áll fenn, hogy a kreatív opció, amihez tényleg ész is kell, az egyenesen gyengébb, mint a buta, direkt, nem izgalmas megoldások.

Buffyt sem láttam, meg a Lost Girl-t sem, de attól még nincs rá panaszom.
GM
 GM, 650 posts
 Fp: 3
Sat 12 Dec 2020
at 23:34
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
NA ez vegre kis info amivel tudok mit kezdeni... Ha nem a kepesseg nyeres a lenyeg hanem az hogy o elveszitse... Az Evocation inkabb, "tamado" dolog...

A CoMben a pisztoly meg a magia kb ugaynaz mas kontosben. Mind a ketto statuszt ad az ellenfelnek es mindketto olyan erosen amennyi power taged van ra... Alapbol ha nincsen semmid az egy +0-as dobas es ha jol remlik a min 1-es "sebzes"...  Igy ha elorantasz egy pisztolyt de nem vagy kepzett benne,meg jo lovo meg hasonlok akkor nem sokat er egy kemeny ellenfellel szemben. A normal toltelek ellenfeleknel valami minimalis dologgal letudjuk oket...
Tehat absztraktan nezve igazabol a rendszer nem tesz akozott kulonbseget hogy a szuper kepessege gyengult vagy egy tepett luk van a hasaban. Mindketto akkor vegzetes amikor eleri a limitet es mindkettobol hasonlo szintu dolog lehet "felepulni"
De az evocationos eroszivassal akar lehet okosan is lavirozni... En nem latok benne kevesebb opciot, talan inkabb tobbet meg sokoldalubbat. De meg nem latom mi a vegso cel. A mitosz. Meg mindig Robin Hood a jelleg csak a lopasra kihegyezve?Ezert is gondoltam osszerakni az otleteles elejetol kezdve. A CoM egyik lenyegi eleme a themeknel ugyis az identity meg a misztikus valami amit kutatsz es mivel le vagyok maradva tobb lepessel hogy nem voltam ott az otletelesnel meg nem latom merre megyunk.

Alapvetoen a narrativ "ero" miatt hogy mindenkinek 12 power tagje van kb mindegy mit hozol, ameddig ertelmes tageket veszel fel kb hasonlo szinten tudsz barmit befolyasolni max mas es mas jellegu helyzetben. En javaslom hogy beszeld at velunk mit gondoltal ki, elobb utobb ugyis kell, de ha nagyon nem akarod akkor minden tagnel gondold at ezt milyen jellegu dobasoknal birnad felhasznalni es ha nagyon kell gondolkodnod akkor nem tul szerencses az a tag
GM
 GM, 659 posts
 Fp: 3
Tue 15 Dec 2020
at 18:55
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Nem art sokszor felhivni a figyelmet ra... Ez egy narrativ jatek. Mint rajottem magyarorszagon maga a narrativ szo sokaknal titokzatosan barmit is jelenthet, igy aztan leirom mi az ahogy en (es a jatek is) erti:

A jatek alatt rengeteg lehetoseged lesz befolyasolni a helyszint, a torteneseket, sot, meg akar visszamenolegesen is modositani a dolgokon. Ezekre mind mind van olyan szabaly ami segit eldonteni hogy mit mikor mennyit, illetve amikor nincsen akkor en kerhetlek erre fel direkt egy-egy mozzanat erejeig. Ne feljetek befolyasolni a dolgokat amikor erre lehetoseg van.

A kaland elejen, illetve egy egy erosen hozzatok kotheto helyszin vagy szemelyiseg felbukkanasakor rendre fel foglak titeket kerni, illetve ha nem ellenkeztek nagyon akkor maga a kampany magjanak bizonyos elemeinel is. Ez eloben sokkal jobban kijon ugyhogy itt trukkozni kell majd hogy mukodhessen, de valamennyi eselyt adok neki hatha talalok valami megodlast ami nem lassit le minket tulsagosan
Tiffany Green
 Emissary of Artemis, 168 posts
 Fp: 3, Stress: 0/6
 Favor: 1/5
Tue 15 Dec 2020
at 20:13
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Hétvégén fogok majd foglalkozni a mesével meg a karakterrel, addig még kérem a türelmeteket ugyanis eléggé eseménydúsak még a napok péntekig.
GM
 GM, 663 posts
 Fp: 3
Wed 16 Dec 2020
at 12:50
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
In reply to Tiffany Green (msg # 52):

Semmi problema.

Kozben olvasggatva arra jutottam hogy a hivatalos verzio szerint van termeszetfeletti, csak nem igazan gyakori es az alvok nem tudnak rola... Nyilvan jobbara Riftekkel jarnak, de nem tartom kizartnak hogy kulon is neha, de mint mondtam elegge ritkanak erzem. Pl az Enclave Mythos ero a te fennhatosagod ala von valami ilyet, pl egy kis erdo tele tunderekkel vagy hasonlo.

Illetve erdekes kerdeshez jutottam. Ha az alvok nem ugy latjak a dolgokat ahogy, amire utalnak neha, hogy nekik hgy latszodik 1-1 ero... Akkor az illuziok hogyan hatnak rajuk? Hmmm, vagy az illuzio az nekik is ugyanolyan mert miert ne? Vagy a lathatatlansag... A masik opcio hogy mindent ugyanugy latnak de viszonylag gyorsan elfelejtik. Ugy ertem mondjuk a pelda ellenfel Vulcan tuzet okad az utca kozepen, akik lattak elrohannak, de percek mulva mar csak ugy emlekeznek hogy valaki langszorozott az utca kozepen. A kod (az agyuk?) leracionalizalja veluk a dolgot.... Vagy az is lehet hogy semmire nem emlekeznek belole... Ti mit gondoltok? Vagy probaljunk mindenre kitalalni hogy ezt ok hogyan latjak es akkor mindenre emlekeznek de mindent mashogy latnak... Nekem ez tunik a legmunkasabbnak de ha szeretnetek...
Cursedmortal
 player, 12 posts
Wed 16 Dec 2020
at 13:52
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Hát a lángszórós példát én konkrétan láttam a szabálykönyvben, úgyhogy pont úgy.

De elvileg amúgy a Mist az intelligens és adaptív, tehát csak annyi az alapszabály, hogy az alvók nem tudnak róla, hogy van természetfeletti. Aztán az mindig máshogy oldódik meg.
Szerintem, ahol nem hagyunk egy istenes nagy krátert, oda nem kell magyarázat. Nekem nincs is olyan erőm, ami látványos, és nyomot hagy. Ha valaki megsérül, akkor legalább annyi kell, hogy főzés közben megégette magát, meg ilyesmi, de amúgy le lehet seperni az asztalról simán.
GM
 GM, 670 posts
 Fp: 3
Mon 21 Dec 2020
at 14:01
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Na kozben talaltam a kodre egy olyan definiciot az egyik konyvben ami pont illik a terveimbe... Ugyhogy egy kampany szal megvan. A tobbi a ti karaktereitekbol jonne...

Hogy haladtok? Nagy a csend. Csinaltam karakterlapot...
Ha a City of Mist tul bonyolult valthatunk valami egyszerubb rendszerre kb ugyanilyen stilusban...
GM
 GM, 679 posts
 Fp: 3
Sun 24 Jan 2021
at 08:56
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
Na uj fejezetet nyitunk. Nem akarom kitorolni az eddigi otleteket, sot lehet az osszes korbbi jatekos otleteit ossze is gyujtom ha nem jon eleg input, de eloszor remenykedek valaszokban.

Mik azok a dolgok amiket igazan szeretnetek a kalandokban?
mik azok a dolgok amiket nem igazan szeretnetek a kalandokban?

Ezekre a valaszokra fog sok minden epulni.
Es hogy ne mondjatok hogy nullarol kell. Megirom az en elso koros mit szeretnek dolgaimat, bar ebbol is kidobathattok dolgokat ha nagyon ellenkeztek par ilyen ellen.

- Titkos tarsasagok es szektak
- Okkult dolgok, boszorkanyok, varazslok
- Tudatlan tomeg aki nem akarja eszrevenni a dolgokat
- Sotet ritualek
- Fenyegeto vilagvege
Masterposi
 player, 1 post
Mon 25 Jan 2021
at 22:29
Re: [OOC] Stilus es vilag megbeszelese
In reply to GM (msg # 56):

- Titkos tarsasagok es szektak
- Okkult dolgok, boszorkanyok, varazslok
- Sotet ritualek

Ezen összetevők kombója jó lesz :)