Kyrkan.   Posted by SL.Group: 0
SL
 GM, 22 posts
Thu 23 Sep 2004
at 08:25
Kyrkan
Fader Karisators tempel.

This message was last updated by the GM at 08:29, Thu 23 Sept 2004.

SL
 GM, 26 posts
Thu 23 Sep 2004
at 19:38
Re: Kyrkan
Fader Karisátor, vandrar omkring i templet och funderar över helgens gudstjänst, när han på håll hör ett skrik av lycka. Han vandrar mot kyrkans portar och hör precis en kort knackning innan han sliter upp dörrarna och tittar ner på en flicka och en pojke, båda 16 år. De ser väldigt förskrämda ut, de väntade sig inte att prästen skulle öppna så fort.
Fader Karisator
 player, 1 post
Sun 26 Sep 2004
at 11:00
Re: Kyrkan
Med förvånad, men behärskad, min tittar Fader Karisátor ner på de båda ynglingarna.
"Hrhrrm! Stilla er! Det passar sig inte att stimma och stoja nära Herrens hus!" Säger han med sin sedvanligt barska uppsyn.
"Att uttrycka glädje, när det kan vara på sin plats, är helt i sin ordning! Ty Herren önskar att nästan alla varelser på Ereb Altor kan få uppleva glädje någon gång då och då. Tänk bara på..." Fader Karisátor pausar ett kort ögonblick när han böjer sig ner, höjer ett ögonbryn och vajar anklagande med ett pekfinger mot ynglingarna. "...att man inte skall missbruka det och flamsa omkring hur som helst. Då blir man fördummad och löjeväckande. Tänk istället på de som aldrig får någon anledning till glädje!"
Med det sagt rätar han åter på sig och sätter händerna i sidorna.
"Nå! Vad har ni för ärende i Herrens hus?"

This message was last edited by the player at 11:03, Sun 26 Sept 2004.

Byle Kaukamo
 NPC, 1 post
 Tremis son
Sun 26 Sep 2004
at 13:58
Re: Kyrkan
Byle, som fruktat det här besöket mer än att fråga Sarinas far om hennes hand, ryggar tillbaka för prästens utfall.

"Förlåt, Fader. Vi... Eh... Jag... Eh..."

Det var inte mer än ett par år sedan som såväl Sarina som Byle gick och läste för den barske prästen. Han tänker tillbaka på den tiden och han får tillbaka samma osäkerhet som han haft alltsedan han misslyckades svara på frågan om människans tillkortakommanden till Etin. Han spänner händerna när han tänker tillbaka och nästan känner slagen från rottingen över handflatorna ytterligare en gång. Hans blick faller ner, och han tar, nästan faller, ett litet steg bakåt och lämnar Sarina närmast Karisátor.
Fader Karisator
 player, 2 posts
Sun 26 Sep 2004
at 14:55
Re: Kyrkan
Karisátor ser hur Byle ryggar tillbaka och inser att han kanske varit för hård i sitt mottagande av ungdomarna. Det beror förmodligen på att Karisátor vaknade denna morgon med en molande huvudvärk. En effekt av hans nattliga funderingar i ämnet. Halva natten gick åt till att fundera över människors (och andras) känsloyttringar i kombination med Etins läror. Faktum är att Karisátor natten innan läst i de heliga skrifterna om just Etins syn på spontana och omåttliga glädjeyttringar. Karisátor har lite svårt att tolka Etins lära angående detta, och det gör honom lite irriterad.
"Åh, mina barn. Var inte rädda, här har ni inget att frukta!" Karisátor gör ett misslyckat försök till att le (som så många gånger förr). "Nåväl, eftersom ni är så uppspelta och kommer till mig och stör mig i mina förberedelser till gudstjänsten, måste det var något viktigt?" Karisátor spärrar sina stålgrå ögon i Byle.
"Så, kom till saken pojk!"
Tara Tryggvesdotter
 player, 21 posts
Sun 26 Sep 2004
at 19:32
Re: Kyrkan
Flämtande av utmattning efter att ha sprungit och skuttat hela vägen genom byn har hon nu hunnit ifatt Sarina och den tveksamme Byle som står i porten in till templet och talar med Fader Karisator.

"Jag trodde väl att jag skulle finna er här!"
Flämtar Tara fram medans hon hämtar andan. Sedan fortsätter hon i hög samtalston medans Byle och Fader Karisator tittar på.
"Sarina, svara mig nu är det sant det hela byn pratar om. Har far din sagt ja till bröllop med Byle."
"Kommer det att bli ett underbart vårbröllop?"
"Svara, innan jag spricker!"
Sedan ställer hon sig och hoppar i väntan på svar.
Sarina Bor
 NPC, 1 post
 Fretes dotter
Sun 26 Sep 2004
at 22:02
Re: Kyrkan
Byle har fortfarande inte hämtat sig, i stället är det Sarina som svarar den bistre kyrkomannen.

"Jo, Fader. Det är så att... Ehm..."

Hon avbryts i sin stora stund av att Tara dyker upp bakom henne. Hon vänder sig om och ler generat.

"Tara! Försvinn! Vi håller på med något viktigt här!"

Sarina vänder sig tillbaka mot prästen och försöker undertrycka ett leende åt pinsamheten.

"Eh, jo. Vad hon sa. Vi ska gifta oss och behöver veta hur vi ska göra, Fader. Vi tänkte gifta oss i midsommar om det går bra?"
Tara Tryggvesdotter
 player, 22 posts
Mon 27 Sep 2004
at 07:36
Re: Kyrkan
Tara hoppar till och utbrister i ett glädje tjut.
"Då är det altså sant! ...och till midsommar!"
Sedan rynkar hon ihop ögonbrynen men med ett stort leende.
"Din lilla hemligetshållare!
Sedan fortsätter hon i samma glada upprymda anda.
"Men nu vet jag om det och snart hela byn."
"Det kommer att bli en jättefest!"
Med de orden och innan någon hinner att reagera gör Tara några frivolter och hjular springande ner mot byn.

This message was last edited by the player at 07:37, Mon 27 Sept 2004.

Fader Karisator
 player, 3 posts
Mon 27 Sep 2004
at 14:24
Re: Kyrkan
Karisátors blick vandrar mellan de tre ungdomarna medan han lyssnar på vad dom har att säga. Sedan vänder han blicken mot Sarina.
"Åhå, det var ju trevligt att höra..." Karisátor ler faktiskt en smula. "...men jag måste även prata med din far om saken, Sarina. Att NI två bestämt er för att få Etins välsignelse i ert eviga band som make och maka betvivlar jag icke. Men jag vill även få en bekräftelse från Frete innan jag kan diskutera saken vidare med er. Inte för att jag betvivlar att Frete har något emot det, Byle är en bra karl, även om han ibland har lite svårt att koncentrera sig på sin uppgift." Karisátors ser på Byle. "Nåväl, jag kommer självklart, om Frete så godkänner det och om ni så önskar, stå till tjänst med en bröllopsceremoni med Etins välsignelse." Karisátor ler mot de båda. Han blir faktiskt glad. Han har alltid gillat Byle och Sarina, och ett bröllop är alltid bra för kyrkan. Karisátor vänder sig åter mot Sarina.
"Så, jag ska genast gå och prata med din far, jag var ändå precis påväg att få mig något varmt i magen. Kila ni iväg så länge, så återkommer jag till er."
Karisátor går ut och stänger porten efter sig. Han låser omsorgsfullt efter sig och börjar genast, med raska steg, ta sig mot Gula Ankan.
Drain Unthgar
 NPC, 45 posts
Sat 31 Dec 2005
at 16:21
Re: Kyrkan
"Ajaj. Inte är jag frisk ännu inte. Men risken är väl att det aldrig blir mycket bättre än så här?"

Efter månader av böner och diverse påläggningar hos Fader Karisator har såren på Drains ben läkt, om än inte utan ärrbildning. Den i vanliga fall krumma Dvärgen har nu verkligen svårt att gå, så han grinar illa så fort han är tvungen att stödja på det onda.
Fader Karisator
 player, 8 posts
Wed 4 Jan 2006
at 13:27
Re: Kyrkan
Efter att åter igen lagt sin välsignade hand över Drains skada reser sig Karisátor upp och sträcker på sig.
"Nu Drain, är det dax för dig att gå! Jag har gjort allt som står i min makt för dig och nu har jag en del saker att förbereda innan den stundande vigseln!"
Han sneglar menande på Drain och tillägger.
"Kanske ska du också ta och förära Etin, brudparet och församlingen med en ordentlig rengöring av din krumma lekamen?"

Karisátor stegar skyndsamt till sitt arbetsrum för att klä sig i sin mundering samt att än en gång läsa igenom de anteckningar han gjort inför vigseln. Under tiden knaprar han i sig ett par skorpor och dricker en mugg friskt källvatten. Så där ja! Redo för vigseln!
Fader Karisator
 player, 9 posts
Wed 4 Jan 2006
at 19:30
Re: Kyrkan
Karisátor sneglar ut från det lilla fönstret i arbetsrummet och ser på hur folket strömmar till utanför. Han rättar till sin halskrage och den svarta dräkten. Hans blick fastnar på den blivande bruden.
Åh, så vacker dräkt hon har på sig, man kan se de toppiga bröst...
Han rycker till och stirrar ner i golvet.
Nej, nej... slå bort de syndiga tankarna!
Han knäpper sina händer och viskar.
"Åh, käre Etin förlåt mig och mitt snedsteg..."
Karisátor fortsätter sin bön ett tag innan han stålsätter sig och går ut genom dörren ut till kyrkan för att välkomna församlingen. Innan han stänger dörren efter sig sneglar han mot sitt nattduksbord. Däri ligger hans syndarnas förlåtelse. Ikväll måste han ta fram sin åttaarmade läderrem för att bota sina synder.
Späkning är Etins välsignelse mot snedsteg! Tänker han och går med lugna steg bort mot den vidöppna porten. Under armen bär han boken "Etins lära" och några anteckningar.

Han stiger ut och slår ut med armarna.
"Det är en härlig dag Etin har välsignat oss med! Stig in kära ni, stig in!
Han vänder på klacken och går med stadiga steg fram mot altaret.

This message was last edited by unknown at 19:35, Wed 04 Jan 2006.

Tara Tryggvesdotter
 player, 86 posts
Wed 4 Jan 2006
at 19:36
Re: Kyrkan
Tara möter honom mitt på trappen och får nästan en örfil av prällen när han slår ut med sina armar. Hon kliver upp bakom honom och ställer sig och gör lustiga ansikten sur över att han tagit hennes plats i rampljuset.

This message was last edited by the player at 19:40, Wed 04 Jan 2006.

Elara Castir
 player, 18 posts
Wed 4 Jan 2006
at 21:04
Re: Kyrkan
Elara kommer gående mot kyrkan och beundrar den. Hon ser Tara krypa bakom prästen när han slår ut med sina armar och hon fnittrar för sig själv.
Marila Bor
 NPC, 7 posts
 Sarinas Syster
Thu 5 Jan 2006
at 08:45
Re: Kyrkan
Marila och hennes syskon skrattar åt Taras upptåg i kyrkdörren. Men blir snabbt bannade av Viss.
Tara Tryggvesdotter
 player, 87 posts
Thu 5 Jan 2006
at 09:24
Re: Kyrkan
Tara står kvar på trappan när Kyrosator går in för att ta plats vid altaret. När församlingen börjar strömma in i kyrkan står hon i dörren och hälsar dem all välkommna. Hon niger och bockar om vartannat och ser till att alla som går in i kyrkan är på bra humör(Undantaget Drain).

This message was last edited by the player at 09:25, Thu 05 Jan 2006.

Loorn
 player, 20 posts
Thu 5 Jan 2006
at 09:30
Re: Kyrkan
När Loorn kommer upp mot kyrkdörren bugar han sig djupt för Tara och går in.
Fader Karisator
 player, 10 posts
Thu 5 Jan 2006
at 11:56
Re: Kyrkan
Fader Karisátor står framme vid koret med knäppta händer och ser tålmodigt på medan församlingen tar sig in i kyrkan och sätter sig på plats.

Byle tar plats framför Karisátor med blicken mot porten. Karisátor försöker le.

När alla satt sig på plats väntar fader Karisátor tills församlingen tystnat innan han för handen innanför sin klädnad och tar fram sin silverglänsande flöjt. Han för flöjten till sin mun och börjar spela "Vigselaktens sång". Den lilla flöjten ljuder kraftfullt med hjälp av akustiken som kyrkan ger.

Karisátor ger tecken åt församlingen att resa sig. Strax därpå träder bruden Sarina och brudens far Frete in i kyrkan. De vandrar mittgången fram till koret. Byle och Sarina ger varandra kärleksfulla blickar. Frete överlämnar sin Sarina till den blivande maken.

Karisátor slutar spela, stoppar tillbaks flöjten i sin dräkt och visar församlinget att sätta sig ner.

Brudparet tar varandra i hand och vänder sig mot prästen.

Karisátor utbrister. "Prisad vare Etin!" Han höjer sina händer mot taket och ser upp. Han avvaktar lite och låter rösten klinga ut. Sedan sänker han åter sina armar.

Fader Karisátor ser allvarligt på paret och tar till orda.

"Inför Etins ansikte är vi samlade till vigsel mellan er två, Byle och Sarina. Vi är här för att be om Etins välsignelse över er och för att dela er glädje. Äktenskapet är en Etins gåva instiftat till samhällets bestånd, till människors hjälp och glädje, till inbördes stöd och fördjupad samhörighet i mörka och ljusa dagar. Att leva som man och hustru är att leva i förtroende och kärlek, att ta ansvar för varandra och hemmet, att tillsammans ta emot och fostra sina barn och att troget stå vid varandras sida."

Karisátor sänker blicken mot sin bok och öppnar den.

"Herren sade: Skaparen gjorde från början människorna till man och kvinna. Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. Vad Etin har fogat samman skall människan alltså icke skilja åt. Bestraffningen därvid utfaller hårt mot själen som bryter detta band."

Han ser strängt på paret och de församlade i kyrkan. Han bläddrar fram några sidor i boken och börjar läsa.

"Då ropade människorna alla samman till Etin och späkte sig med stor iver, de själva och deras kvinnor och barn, och deras boskap, och alla främlingar bland dem, och deras daglönare och trälar, och satte säcktyg om sina länder. Och alla människor, jämväl kvinnor och barn, föllo ned inför templet och strödde aska på sina huvuden och bredde ut sina säcktygskläder inför Herrens ansikte."

Karisátor gör en kort paus för att låte sin stränga blick svepa över de församlade. Han kan inte låte bli att slänga ett snabbt öga på den vackra bruden. Ånej, må Etin straffa dig dina synder!

"De klädde över altaret med säcktyg, och de ropade endräktigt och ivrigt till Etin att han icke skulle överlämna deras kvinnor till byte, och deras arvedels städer till ödeläggelse och helgedomen åt besmittelse och smädelse, till skadeglädje för hedningarna. Och herren hörde deras röst och såg till deras betryck."

Karisátor gör en kort paus för att bläddra ett blad i sin bok. Ett snabbt öga slängs åter igen på bruden. Stålsätt dig din syndare! Läderremmen ska få jobba för att straffa dig!

"Så fastade folket under flera dagar i hela landet och inför Etin, den Allsmäktiges, helgedom. Och översteprästen och alla prästerna, som stodo inför Herren, och de som gjort tjänst åt Herren hade säcktyg svept om sina händer. När de framburo det dagliga brännoffret och folkets löftesoffer och frivilliga gåvor. Och de hade aska på sina huvor; och de ropade av all kraft till Herren att han ville se till hela landet, det till godo."

Han pausar och väntar på att rösten ska klinga ut.

"Detta! Detta vill jag att ni alla bär med er. Inte då minst ni, mina barn!" Han ser strängt på brudparet.

Åter igen en paus när Karisátor slår igen sin bok. Han ger tecken till församlingen att resa på sig. Han vänder sig till Byle.

"Inför Etin och i denna församlings närvaro frågar jag dig, Byle: Vill du ta Sarina till din hustru och älska henne i nöd och lust"?
Byle Kaukamo
 NPC, 5 posts
 Tremis son
Thu 5 Jan 2006
at 13:03
Re: Kyrkan
Lite förskräckt över bilderna av mängder med blödande ryggar som prästen målat upp tar det en stund innan Byle lyckas förstå att han faktiskt har fått en fråga. Ytterligare någon sekund går åt innan han fattar vad som krävs av honom.

"Eh, Ja-a", svarar han osäkert.